Shumë do të ishin të interesuar se si të bënin blerjen dhe shitjen e pronës për fitim

Blerja dhe shitja për një fitim dikur ishte ‘e lehtë’. Përgjatë mijëvjeçarit ju mund të blini një pronë dhe të garantoheshit se do të fitonte para në pak vite dhe në disa raste, në disa muaj. Disa njerëz (dhe huadhënësit e hipotekave!) dukej se mendonin se çmimet e banesave do të vazhdonin të rriteshin, të tjerë paralajmëruan për një flluskë banesash, por nuk dukej se shitet toke e lire postimi falas Durres ishin në gjendje të parashikonin me saktësi se kur do të shpërthente.

Megjithatë, shpërtheu, duke filluar nga Shtetet e Bashkuara dhe duke goditur shumë fort Britaninë e Madhe. Recesioni dukej se filloi në sektorin e pronave dhe brenda disa muajsh pamë rënie të shitjeve me 50% çmimet ranë me 20% nga një kulm i vitit 2007. Të ardhurat nga qiratë, të cilat normalisht rriten kur çmimet e banesave bien, kanë pësuar rënie nga viti në vit prej 5% ose më shumë, zbrazëtitë janë rritur ashtu si edhe borxhet e qirasë së qiramarrësve.

Për momentin duket se jemi në një gjendje të çuditshme fluksi. Askush nuk duket se e di se çfarë do të ndodhë më pas. Askush nuk mund të besojë se një recesion kaq i mprehtë, brenda më pak se 12 muajsh, mund të duket se ka ‘mbaruar’. Megjithatë, raportet për fidane të gjelbra në tregun e pronave dhe ekonominë më të gjerë duket se flitet përditë. Sektori privat po pretendon se librat e tyre të porosive po rriten përsëri dhe shifrat e fundit madje sugjerojnë se papunësia po ngadalësohet.

Por a kanë filluar vërtet gjërat të kthehen? Po borxhi i madh që kemi si vend, i vlerësuar në 13,000 £ për kokë të popullsisë tonë*? Është e vërtetë që biznesi ka marrë peshën kryesore të krizës së kredisë dhe sektori publik ende nuk është shtrydhur shumë? Nëse kjo është e vërtetë, çfarë efekti do të kishte shkurtimet e sektorit publik të vendeve të punës dhe ngrirja (ose shkurtimi) e pagave në ekonominë tonë – dhe tregun e pronave – vitin e ardhshëm?

Më e rëndësishmja, si investitorë pronash, çfarë do të thotë kjo për ju? Cili është lajmi i mirë? Cili është lajmi i keq? Dhe më e rëndësishmja, nëse keni para për të investuar, a ka prona që janë ‘të sigurta’ për të investuar? A janë të mundshme fitimet afatshkurtra nga prona, apo është e mundur të fitosh para nga prona vetëm në afat të gjatë?

Lajmi i mirë

Shumë investitorë që ishin tërhequr nga tregu në vitin 2006 (ose më parë) kanë blerë shumë që nga tetori 2008. Ata që blenë brenda gjashtë muajve të parë të rrëzimit përfituan duke bërë pazare nga oferta e madhe e tepërt e pronave për shitje dhe një rritje masive e riposedimeve. Blerja ‘nën vlerën e tregut’ u bë ‘fraza e preferuar’ e industrisë së investimeve në pronë dhe investitorët e zgjuar po blinin prona deri në 50% nën vlerën e tyre të vërtetë.

Leave a comment

Your email address will not be published.